Bankgeheimen in Sint-Oedenrode

De verhalen achter de toponiemenbanken in Sint-Oedenrode


Onderweg van De Neep Hool naar Het Kruis

De Neep Hool

Plaatselijk wordt de voor deze bank gelegen beemd ook wel “de Nepele” genoemd. Dit is een verbastering van de naam “Neep Hool”. ‘Neep’ verwijst naar (k)nijpen en ‘Hool’ op laagte of moeras. Deze lage beemd ligt in een bocht van de westelijke arm van de Dommel.

Het pad naar de “Neep Hool” komt voor in een vonnis van 26 juli 1434 van de schepenen van “Synte Oden Rode” over het recht van overpad van een nabij gelegen hoeve die, evenals de “Neep Hool”, in het bezit was van het Gasthuis (ziekenhuis) van
 ’s-Hertogenbosch. In een akte van 16 februari 1685 komt het recht van overpad weer aan de orde: “Ende sal hij cooper oock moeten gedogen den wech die met recht door de voorgeschreven weijde sich geweeght”.

zie documentaire

Camping De Graspol


Camping De Graspol is één van de mooiste kleine groene campings van Noord-Brabant. De camping is landschappelijk gelegen aan het natuurschone Dommeldal van Sint-Oedenrode en biedt uitstekende faciliteiten voor kamperen in het Brabantse land.

Lees meer >>


Antonius van Padua kerk en processiepark


De Antonius van Paduakerk is de rooms-katholieke parochiekerk van Nijnsel, ingewijd in 1911 en ontworpen door de Eindhovense architect L.P.J. Kooken. Naast de kerk ligt een processiepark met hierin een fraaie stenen nis met baldakijn.

Lees meer >>