Bankgeheimen in Sint-Oedenrode

De verhalen achter de toponiemenbanken in Sint-Oedenrode


Onderweg van Die Berch naar Den Arme van Meege

Die Berch

Dit akkercomplex draagt heel begrijpelijk de naam van “ Die Berch”. Hoog gelegen aan een fraaie meander van de Dommel was het voor vroege bewoners een aantrekkelijke vestigingsplaats. In 1968 zijn hier opgravingen uitgevoerd waarbij sporen van Romeinse bewoning zijn aangetroffen, waaronder dakpannen, gebruiksvoorwerpen en een vierkante houten voorraadput (koelput) met nog gaaf aardewerk.

Jarenlang is hier door de plaatselijke bevolking zand afgegraven voor ophoging van de plaatselijke erven.

Na het midden van de 3e eeuw na Chr. nam de invloed van de Romeinen geleidelijk af. Gedurende vele eeuwen daarna raakte dit gebied gedeeltelijk ontvolkt. Eerst vanaf het jaar 1000 vestigden zich in Olland weer boeren.

zie documentaire

Olland

Ondanks de zandafgravingen, kun je als je op de juiste plaats staat toch goed zien dat Die Berch hoger ligt dan de omgeving. 
Olland zelf ligt laag en dankt daar ook zijn naam aan: Olland = On-land: moerassig, moeilijk te bewerken land. 

lees meer >>


Mariakapel

Op de hoek Herscheweg-Hezelaarsestraat staat de Mariakapel van de Lieve Vrouw bedevaartsoord Beauraing. Het bedevaartsoord Beauraing ligt in de Belgische provincie Namen. De kapel is in 1989 gebouwd.Uitkijktoren 't Meulke

In de 14e eeuw en wellicht nog eerder heeft hier, aan de Groote Waterloop, een watermolen gestaan.
De uitkijktoren aan de Meulekensweg in Liempde geeft een prachtig uitzicht over het Dommeldal met zijn natte wei- en hooilanden (beemden), zijn bolle akkers, zijn populieren. Ook voor vogelliefhebbers is dit een uitstekende plek om vele soorten te spotten.

lees meer >>


Jukeboxen Museum

Op Landgoed Den Hulst vind je een prachtige collectie jukeboxen, allen zeer vakkundig gerestaureerd door eigenaar Christ Boelens. Bekende merken als Wurlitzer en Seeburg staan speelklaar opgesteld om direct beluisterd te worden.

lees meer >>


Ritakapel

Op de hoek van Kremselen en Liempdseweg staat de Ritakapel. De kapel is opgedragen aan de Heilige Rita, patrones der wanhopigen en patroonheilige van de voormalige Boskantse Ritaparochie.

lees meer >>


Levende Brug

Naast de Ritakapel ligt De Levende Brug, een kunstwerk dat symbool staat voor de samenwerking tussen de Rooise boomtelers, het Roois Landschap en de gemeente Sint-Oedenrode, in de verbinding van boomteelt – landschap, cultuur – natuur. De Levende Brug is geïnspireerd op de natuurlijke bruggen door planten en bomen, en door de Romeinse brug.

lees meer >>

Uitkijktoren Het Observatorium

Uitkijktoren Het Observatorium is een permanent kunstwerk door Lucas Lenglet uit 2011. Opdracht aan Lenglet was een uitkijktoren te ontwikkelen die aan het nieuwe wandelpad langs De Dommel ligt en van waaruit het oude cultuurlandschap bekeken kan worden.

lees meer >>